duminică, 24 mai 2009

Comportamentul pisicilor si cainilor in actiunea ultrasunetelor


Pisicile au auzul foarte dezvoltat, la un subiect tanar si sanatos frecventa care poate fi auzita ajunge la pana 100000 Hz ; pentru caini frecventa maxima care poate fi auzita este mai joasa.
Si fata de aceste animale exista nenumarate teorii.
Societatea noastra in acest moment (2006) nu are cunostinte directe de proiectare si instalare de aparaturi dedicate; experienta noastra este limitata in mod indirect la ceea ce ne provine de la aparaturile comercializate de noi si utilizate de clientii nostri.
Pisicile sunt atinse cu frecvente in jur de 23000 Hz ca si sobolanii.
Pisica nu fuge imediat si daca sunetul este fix ca frecventa si continuu ca intensitate se obisnuieste.
Cainele este mai putin influentabil de frecventele de sub 30000 Hz
Ambele tipuri de animale au un comportament de tipul ACTIUNE / REACTIE. Aparaturile de alungat pisici functioneaza emitand ultrasunetul cand pisica se apropie de zona de actiune a aparatului electronic. De obicei pisica “isi marcheaza” teritoriul cu propria urina si cu propriile excremente.
Aparaturile cu ultrasunete trebuie sa intervina in momentul in care pisica patrunde in zona si trebuie sa functioneze in mod discontinuu si oricum impulsat. Un sunet de tip constant, chiar daca este de frecventa variabila obtine rezultate slabe.
Aparaturile de alungat caini sau antilatrat functioneaza pe acelasi principiu emitand ultrasunetul doar la comanda manuala sau cu un sistem automat care emite ultrasunetul ca raspuns la latrat sau la un comportament anormal al cainelui. Acest procedeu este utilizat si in dresarea cu fluiere cu ultrasunete.
In cazul in care in zona sunt pisici care apartin COLONIILOR FELINE care traiesc in captivitate de exeplu in interiorul marilor depozite ale hipermarketurilor sau a magaziilor alimentare pe rafturile inalte trebuie puse instalatii dedicate studiate ad hoc.

Un comentariu: