sâmbătă, 23 mai 2009

Idepartarea cu sunete si ultrasunete


Ceea ce noi numim sunet este de fapt o vibratie care poate fi auzita de urechea umana in cazul unei persoane tinere si sanatoase, frecvente cuprinse intre 20 si 20000 Hertz (Hz – C/S)
La o persoana sanatoasa, dar de varsta matura care sufera de surditate acesti parametri nu au sens.
Multe animale au auzul foarte sensibil si cu o gama de frecvente auzibile mult mai mare. Pentru fiecare animal exista o frecventa de tulburare la care intoleranta devine ridicata .
Pentru sobolani in general frecventa de maxima tulburare este atestata la aproximativ 23.500 Hz frecventa care pentru noi este considerata ultrasunet.Trebuie, pentru a avea maxima tulburare ca acest sunet (ultrasunet) sa fie cat mai variabil posibil cu intoarcere repetata pe frecventa de maxima tulburare.
In cazul soarecilor , a sobolanilor si a pasarilor cu exceptia liliecilor , daca pentru indepartarea acestora se utilizeaza ultrasunete se observa de obicei un varf initial in care animalele parasesc zona. Apoi daca in acel loc nu se gasea hrana acestea nu se mai intorc. Am observat in ani de incercari si experimente ca in zonele pline de hrana si infestate de sobolani sau soareci indepartarea totala este practic imposibila daca in acelasi timp nu este facuta o dezinfestare adecvata a localurilor sau a ariilor de interes.
Pentru lileci situatia este total diferita deoarece fiind orbi acestia utilizeaza un sistem de orientare (al carui sonar a fost copiat) cu ultrasunete . Imitand ultrasunetele in ambient sunt dezorientati si parasesc localurile pentru totdeauna.
Daca in suprafetele de interes nu se afla hrana indepartarea e totala si definitiva.
Nu intotdeauna si nu in toate situatiile ultrasunetele sunt suficiente; cateodata pe langa ultrasunete, momeli sau capcane de capturare trebuie starpite cuiburile soarecilor din pereti sau ziduri cu sisteme SEISMICE CU VIBRATIE. Este cazul peretilor din materiale izolante sau fonoabsorbante, a spatiilor de dilatare a constructiilor prefabricate sau in spatiile din interiorul tavanelor false care nu sunt demontabile. Acelasi lucru are loc in cazul constructiilor din piatra unde in interiorul zidurilor sunt spatii goale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu