marți, 10 noiembrie 2009

MADPR modifică legea plantelor medicinale şi aromatice

Comitetul tehnic va avea rol consultativ şi va reactualiza anual listele
Taxele şi accizele, aliniate cu cele pentru medicamente

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MADPR) a modificat, în urma unei întâlniri cu reprezentanţii ministerului, dar şi ai unor organizaţii profesionale şi interprofesionale, Legea nr. 49/2003 privind plantele medicinale şi aromatice. Conform noilor directive, produsele finite pe bază de plante medicinale şi aromatice care se comercializează pe piaţă ca alimente, suplimente alimentare şi produse de uz extern, cu excepţia celor cosmetice, se supun regulilor stabilite de MAPDR şi se vor supune acţiunilor de control ale ministerului.
La întâlnirea de la sediul MADPR au participat secretarul de stat Cătălin Aurelian Roşculete, directorul general Daniel Botănoiu, Paula Craioveanu, consilier pe probleme de plante medicinale al MAPDR, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale şi interprofesionale din acest domeniu, se arată într-un comunicat.

Produsele apicole sunt considerate suplimente alimentare

Conform noilor prevederi, produsele apicole au fost introduse în categoria de suplimente alimentare. Serviciul naţional de notificare a produselor menţionate, existent în cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare, va fi întărit. Ca entitate naţională, el va avea mai multe atribuţii, de notificare şi evaluare a menţiunilor nutriţionale şi de sănătate pe care producătorii le promovează pe piaţă cu indicaţii de consum. Totodată, a fost redefinit comitetul tehnic, cu rolul de organ consultativ care să gireze şi să valideze (din punct de vedere tehnic şi ştiinţific) deciziile din sectorul plante medicinale şi aromatice. Acesta se va ocupa inclusiv de actualizarea anuală a listelor de plante medicinale şi aromatice admise a fi utilizate şi a celor cu risc de consum. În plus, s-a discutat necesitatea alinierii unor sisteme de taxare şi accizare a acestor produse cu cele aplicate medicamentelor, ţinând cont de faptul că şi acestea sunt utilizate tot cu rol preventiv şi menţinerea sănătăţii organismului. Cei care doresc să comercializeze plante medicinale şi aromatice din flora spontană vor trebui să respecte normele de protecţie a mediului şi cele de recoltare raţională. Un alt punct de discuţie a fost susţinerea financiară a producătorilor apicoli şi procesatorilor, pentru a se dezvolta filiera de comercializare a acestor produse şi pentru a creşte competitivitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu